V. FEKETEOVÁ: Divadelný ústav má za sebou jeden z najúspešnejších rokov

17.04.2012 Bratislava

Bratislava 17. apríla (TASR) – Verejný odpočet činnosti za minulý rok dnes prezentoval Divadelný ústav v Bratislave. Ide o celoslovenskú odbornú inštitúciu, ktorá je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry SR. Reprezentuje vedecké a výskumné, dokumentačné, zbierkotvorné, edičné, vzdelávacie a prezentačné pracovisko v oblasti profesionálnej divadelnej kultúry na Slovensku. Vlani ústav úspešne hospodáril s rozpočtom vyše jeden milión eur.

Divadelný ústav bol založený v roku 1961. Vo svojej odbornej činnosti systematicky zhromažďuje, vedecky spracováva a sprístupňuje zbierkové, archívne a dokumentačné fondy z histórie a súčasnosti slovenského profesionálneho divadla, spravuje kultúrne dedičstvo v oblasti divadelnej kultúry na Slovensku. Zabezpečuje komplexný informačný systém o profesionálnom divadle nielen v oblasti divadelníctva, ale aj ďalších druhov dramatického umenia, ako je opera, balet, scénický tanec, bábkové divadlo a iné umelecké formy na Slovensku. Ako dnes uviedla pre TASR riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Feketeová, „minulý rok bol pre ústav jeden z najaktívnejších a najúspešnejších v celej histórii jeho pôsobenia“.

Divadelný ústav plní niekoľko nezastupiteľných úloh v oblasti mapovania a výskumu profesionálnej divadelnej kultúry na Slovensku. Zo zaujímavých aktivít v minulom roku možno spomenúť ukončenie päťročného výskumu v oblasti divadelnej histórie, drámy, architektúry, baletu, tanca a opery, ako aj archívne uchovávanie kultúrneho dedičstva na poli divadelníctva v podobe kapitálnych publikácií. Vlani sa činnosť Divadelného ústavu rozšírila o aktivity Európskeho kontaktného bodu, ktorý pôsobí pri propagácii a získavaní grantov na medzinárodné projekty občianskych aktivít.
 

Vyberte región